Vanliga frågor om Tandvård

Vi har samlat en samling av vanliga frågor och svar om tandvård för att ge dig översiktlig och användbar information för att bevara din munhälsa på bästa sätt. Oavsett om det gäller att förebygga tandproblem, förstå olika tandvårdsbehandlingar eller hantera vanliga bekymmer, hoppas vi kunna ge klarhet i några av de frågor du kan ha om tandvård. Läs vidare för att få svar på vanliga frågor som rör allt från att borsta tänderna korrekt till att hantera tandvärk och förstå tandvårdsförsäkringar.

Läs mer

Är tandvård gratis?

I Sverige erbjuds generellt sett subventionerad tandvård genom det statliga tandvårdssystemet för barn och ungdomar upp till 23 års ålder. Det innebär att barn och unga får grundläggande tandvård gratis eller till en mycket låg kostnad. För vuxna är tandvård däremot inte gratis. Det finns dock ett statligt tandvårdsstöd som kan minska kostnaderna för tandvård för vuxna, men det kräver vanligtvis att du betalar en del av kostnaden själv.

När får man tandvårdsbidrag?

Varje år den 1 juli får man ett allmänt tandvårdsbidrag som lagras som en kredit hos Försäkringskassan. Från och med det året du når 24 års ålder till och med det år du fyller 29, är det årliga bidraget 600 kronor. Från och med det år du fyller 30 till och med det år du fyller 64, reduceras bidraget till 300 kronor per år.

Hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Hur ofta man ska gå till tandläkaren kan variera beroende på dina individuella behov och tandhälsotillstånd. Generellt sett rekommenderas det vanligtvis att besöka tandläkaren antingen var sjätte månad eller en gång om året. Det är viktigt att regelbundet besöka tandläkaren för att bibehålla en hälsosam tandhälsa och identifiera eventuella problem i tidigt skede.

Hur kan man förebygga karies?

För att effektivt förebygga karies och bevara god tandhälsa är det väsentligt att etablera en konsekvent och hälsosam munvårdsrutin. Det inkluderar regelbunden tandborstning med fluorerad tandkräm två gånger om dagen och daglig användning av tandtråd för att rengöra mellan tänderna. En balanserad kost med fokus på grönsaker, frukt och magert protein minskar sockerintaget och stödjer tandhälsan. Här kan du läsa mer om att förebygga karies.

Vad innebär erosionsskador på tänder?

Erosionsskador på tänder, även kallat frätskador, uppstår när tandens yta gradvis bryts ned och förlorar sina mineraler på grund av kontakt med syror. Denna process kan leda till att tandens emalj blir tunnare och svagare, vilket ökar risken för tandproblem och obehag. Tanderosion kan ha flera orsaker, varav en är konsumtionen av sura livsmedel och drycker, som citrusfrukter, läsk och juice. Dessutom kan magsyra från sura uppstötningar eller refluxsjukdom nå munnen och orsaka skador på tänderna.

När ska man söka akut tandvård?

Att söka akut tandvård är avgörande i vissa situationer. Om du upplever plötslig och intensiv tandvärk som inte lindras av smärtstillande medel, kan det indikera ett allvarligt problem som kräver akut vård. Dessutom, om du har skadat en tand genom en olycka, till exempel en fallolycka eller en idrottsrelaterad skada, och tanden är lös, sprucken eller har helt lossnat, bör du genast söka tandläkare.

Infektioner och svullnad är andra tecken på akuta tandproblem. Om du upplever en svullnad i ansiktet, en abscess eller en infektion i tandköttet, behöver du snabbt professionell hjälp för att förhindra att infektionen sprider sig.

I värsta fall kan du även behöva söka av akut tandvård utomlands. En plötslig tandvärk eller skada kan uppstå när du minst förväntar dig det. Om du är utomlands och stöter på en akut tandläkarsituation, bör du söka en tandläkare på plats. Många destinationer har tandläkare som är utbildade för att hantera akuta fall och tillhandahålla nödvändig vård.

Hur fungerar en privat tandvårdsförsäkring?

En privat tandvårdsförsäkring fungerar som ett ekonomiskt säkerhetsnät för att hjälpa dig hantera kostnaderna för olika tandvårdsbehandlingar. När du har en sådan försäkring betalar du vanligtvis en månadspremie i utbyte mot täckning för olika tandvårdsutgifter. Dessa kan inkludera allt från regelbundna tandläkarbesök och enklare behandlingar som lagningar och fyllningar till mer avancerade procedurer som rotbehandlingar, tandimplantat och tandproteser.