Tandvårdskonto

Tandvårdskonto TandvårdsgruppenPraktikertjänst lanserar nu ”Tandvårdskonto”. Du öppnar enkelt ett konto, där du om du vill kan spara pengar, t ex sätta av en valfri summa per månad. De sparade pengarna kan användas till att betala dina tandvårdskostnader, men kan också när som helst tas ut och användas till något helt annat än tandvård. Du får bra ränta på de insatta pengarna och du har också automatiskt en kredit på kontot, upp till 7000kr.
Du har även möjlighet att låna upp till 70000kr, men då får man göra en särskild ansökan om detta.

Idag erbjuder en del aktörer på marknaden så kallade fast-pris-avtal, eller abonnemangstandvård som det ofta kallas. I dessa erbjuds man att betala en viss summa varje månad, fast pris, och då ska allt ingå. En undersökning görs och sedan ”nollställs” man, dvs de fel man hittar åtgärdas, detta enligt den ”vanliga” tandvårdstaxan. Sedan bedöms risken för framtida tandvårdsbehov och man erbjuds ett fast pris per månad. Storleken på månadsavgiften avgörs av vilken riskgrupp man bedöms tillhöra. Låg risk = lägre avgift, hög risk = högre avgift.

Det är ofta ganska svårt göra prisjämförelser och bedöma om man som enskild person ”tjänar” på att gå med i ett sådant avtal. Enklast är det att göra prisjämförelser för de som hamnar i den riskgrupp som kallas lågrisk, dvs det bedöms att behovet av tandvård kommer att vara mycket litet. Det är ofta denna grupp som tas som exempel när de olika aktörerna presenterar sina system. Denna sk lågriskgrupp domineras av personer som i princip aldrig behövt laga en tand och som inte heller har några andra problem med sina tänder. Ganska ofta rör det sig om relativt unga, vuxna människor. En gång per år får alla ett tandvårdsbidrag från Försäkringskassan kallat ATB (Allmänt Tandvårds Bidrag). Detta utfaller alltid 1:a Juli varje år. För åldersgruppen 20-29 år är bidraget 300 kr, för alla mellan 30 och 74 år är det 150 kr och om man är 75 år eller äldre får man 300 kr.

Räkneexempel

Nedan följer några räkneexempel man kan jämföra med ifall man funderar över om ett fast-pris-avtal skulle vara lämpligt. Som exempel väljs en person som är mellan 20 och 29 år, som aldrig eller nästan aldrig behövt laga en tand och som inte heller har flera hål ”på gång” och som erhåller ett ATB på 300kr per år.

För många i denna grupp är det fullt tillräckligt att besöka tandläkare en gång vart annat år. Nuvarande priset för en undersökning är 775kr. Oftast kombineras undersökningen med en professionell tandrengöring, dvs en skonsam och noggrann borttagning av beläggningar. Vårt pris för en sådan extra rengöring i samband med undersökningen är 210kr. Detta ger ett pris på 985kr totalt för ett sådant besök. Från detta ska dras 2 års ATB á 300kr, dvs totalt 600kr. Kvar att betala blir 385kr. Månadskostnaden för en sådan person fördelat på 2 år blir 16kr.

En del av dessa unga människor har problem med att det bildas mycket tandsten och kan inte ha så långt som 2 år mellan besöken hos oss, utan behöver komma en extra gång mellan undersökningarna, bara för att ta bort tandsten. Ett sådant extra besök för tandstensborttagning kostar ca 375kr. Det ger en kostnad på 2 år på 1360kr. Från detta dras 600kr(enl ovan) och kvar att betala är 760kr. Månadskostnaden, utslaget på 2 år, för ett sådant fall blir 31kr och 60 öre.

Om man inte vill ha 2 år mellan besöken utan önskar en fullständig undersökning varje år blir kostnaden 985kr per år minus ATB på 300kr, dvs 685kr per år. Detta fördelat på 12 månader ger en kostnad per månad på 57kr.

Läs mer om tandvårdskonto och ladda ner utförlig broschyr här →