Så fungerar en privat tandvårdsförsäkring

Hem / Privat tandvårdsförsäkring

Tandvård kan vara dyrt, särskilt om du behöver komplexa behandlingar. För att hjälpa människor att hantera sina tandvårdskostnader finns privat tandvårdsförsäkring tillgängligt. Detta är en försäkring som ersätter en del av dina kostnader för tandvård. Försäkringen kan täcka ett brett utbud av behandlingar, inklusive tandläkarbesök, lagningar, fyllningar, rotbehandlingar, tandimplantat och tandproteser.

Vad ingår i tandvårdsförsäkring?

Vad som ingår i en tandvårdsförsäkring kan variera beroende på försäkringsbolag och det specifika försäkringsavtalet. Generellt sett täcker en tandvårdsförsäkring kostnader för olika tandvårdsbehandlingar och undersökningar. Nedan är några vanliga tjänster och behandlingar som kan ingå i en tandvårdsförsäkring:

 • Tandläkarbesök: Försäkringen kan täcka kostnaden för ett vanligt tandläkarbesök, inklusive undersökning, rengöring och fluorbehandling.
 • Lagningar: Försäkringen kan täcka kostnaden för att laga hål i tänderna.
 • Fyllningar: Försäkringen kan täcka kostnaden för att fylla hål i tänderna med plast eller amalgam.
 • Rotbehandlingar: Försäkringen kan täcka kostnaden för att behandla infekterade rotkanaler.
 • Tandimplantat: Försäkringen kan täcka kostnaden för att ersätta en förlorad tand med ett tandimplantat.
 • Tandproteser: Försäkringen kan täcka kostnaden för att ersätta en eller flera förlorade tänder med en protes.

Teckna tandvårdsförsäkring

Genom att teckna tandvårdsförsäkring från Hela Försäkring kan du få ersättning för dina tandläkarkostnader upp till ett årligt maxbelopp. Det kan göra det lättare för dig att hålla dina tänder friska och starka, utan att behöva oroa dig för plötsliga utgifter. En av fördelarna med att teckna försäkring hos Hela Försäkring är att du själv kan välja om du vill vända dig till en privat aktör eller Folktandvården. Försäkringen är dessutom både enkel och smidig att teckna. Du kan göra det direkt online eller via telefon. Försäkringen börjar gälla direkt, så du kan börja få ersättning för dina tandvårdskostnader redan idag.

Privat tandvård eller folktandvården?

Det finns två huvudsakliga alternativ för tandvård i Sverige: privat tandvård och Folktandvården. Folktandvården är en offentligt finansierad tandvårdstjänst som är tillgänglig för alla medborgare. De erbjuder ett basutbud av tandvårdsbehandlingar, men vissa behandlingar, såsom tandimplantat och tandproteser, kan vara dyra. Privat tandvård erbjuds däremot av privata tandläkare. Privata tandläkare kan erbjuda ett bredare utbud av tandvårdsbehandlingar än folktandvården, och de kan också vara mer flexibla med öppettiderna.

Tandförsäkring pris

Priset för en tandförsäkring ligger någonstans mellan 1000 och 3000 kr per år. Kostnaden kan variera beroende på flera faktorer, inklusive försäkringsbolaget, den geografiska platsen, den täckningsnivå du väljer, din ålder och eventuella specifika tandvårdsbehov.

Att tänka på när du väljer försäkring för tandvård

När du väljer en tandvårdsförsäkring är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolag och försäkringsnivåer. Du bör också se till att försäkringen täcker de behandlingar som du är i behov av. Här är några saker att tänka på när du väljer en tandvårdsförsäkring:

 • Försäkringsnivå: Försäkringsnivån avgör hur mycket ersättning du får för dina tandvårdskostnader.
 • Självrisk: Självrisken är den del av kostnaderna som du själv betalar.
 • Maxbelopp: Maxbeloppet är den högsta ersättningen som du kan få från försäkringen.
 • Behandlingar som ingår: Se till att försäkringen täcker de behandlingar som du är i behov av.
 • Försäkringsbolag: Jämför olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen för dig.