Estetisk / kosmetisk tandvård

Blekning av tänder

Det finns olika blekningsmetoder. Undersökningar visar att blekning inte är skadligt om det utförs på rätt sätt.
Ytliga missfärgningar, orsakade av till exempel mat och dryck, kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort med en putsning. Om missfärgningen däremot ligger djupare kan en blekning vara lösningen. Det blekmedel som används tar sig nämligen in, via sprickorna i emaljen, till dentinet som finns därunder och bleker det.

Kriterier måste uppfyllas
Nästan alla tänder går att bleka. En blekning kan utföras antingen hos tandläkaren eller hemma av patienten själv. Det viktiga är att en tandläkare först undersöker och bestämmer vilken typ av material som ska användas och hur länge behandlingen ska ske.
För att kunna bleka tänderna måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • Om du har fyllningar måste de vara av god kvalitet
  • Om du har hål (karies) måste det vara behandlat
  • Ytliga beläggningar bör vara borta
  • Ditt tandkött måste vara friskt och du får inte ha några sjukdomar i munnen
  • Du bör ha fyllt 18 år

Inte skadligt att bleka
För starka blekmedel är inte bra. Därför arbetar tandläkare oftast med svagare, mer skonsamma medel som får verka under längre tid. Vetenskapliga undersökningar visar att man med hjälp av ett mikroskop kan se att emaljen på tandens yta påverkas. Det handlar dock om en väldigt liten påverkan – man kan jämföra det med att dricka en Coca Cola!

Skalfasader

Missfärgningar, mellanrum, ojämnheter och fula fyllningar går att komma till rätta med. Idag kan tandvården erbjuda skalfasader.
Skalfasader är ett alternativ till traditionella kronor. Fördelen med skalfasader är att man gör mycket mindre åverkan på dina tänder, och i en del fall knappt behöver borra något alls. De fyller igen stora mellanrum eller täcker missfärgade tänder. De kan även användas för att ändra missformade och sneda tänder. I dessa fall är skalfasader ett bra alternativ. En skalfasad är ett tunt skal, gjort i keramiskt material. Det framställs individuellt för varje patient och tand. Passformen blir därför perfekt. Skalfasaderna fungerar ungefär som lösnaglar i porslin. De döljer sprickor, fula fyllningar, stora mellanrum eller tänder som mörknat efter en skada.

Liknande uppbyggnad
Det är i huvudsak för framtänder som skalfasader görs. Det finns många olika orsaker till att en patient vill ha fasader. Till exempel som en ersättning för en avslagen bit av en tand, eller som en breddning för att fylla ut ett störande mellanrum. Skalet limmas utanpå tanden och resultatet blir mycket naturligt, tack vare att fasaden liknar tandens egen uppbyggnad – nästan som ett nytt lager emalj!
Skalfasader är starka. Skalfasader tål tuggtryck mycket bra, mindre bra drag och slitningar. Därför är det precis som med dina egna tänder så att patienter med skalfasader ska undvika att överbelasta sina skalfasader genom att t ex knäcka nötter, öppna kapsyler, bita i hårda kärnor etc.
Om man gnisslar eller pressar tänder nattetid kan det vara aktuellt att använda en bettskena för att skydda skalfasaderna.

Kronor

När tanden nästan är förlorad kan en krona ofta återställa funktion och utseende. Kronor går att tillverka i flera olika material.
Vanligast är att innerkärnan på en krona görs i ett mycket hållbart material, till exempel guld eller titan. De senaste årtiondena har även helkeramiska kronor börjat användas allt mer.

Hur går det till?
Kronor görs individuellt för varje patient. Tandläkaren behöver oftast ta ett avtryck av tanden som skall lagas. Med hjälp av avtrycket tillverkas en modell, och på den framställs sedan den starkare innerkärnan. Flera lager porslin bränns på innerkärnan, vilket ger kronan ett naturligt utseende och en naturlig form. Slutligen limmas kronan fast till tanden.

Stiftkronor
Ibland är tanden så skadad och kort att den inte kan bära en krona. Då kan tandläkaren förlänga tanden med ett stift, eller pelare som det också kallas. Stiftet sätts fast inne i roten och tanden måste då vara rotfylld. På stiftet kan en krona sedan fästas. Stift görs ofta i en guldlegering men också i titan, komposit eller kolfiber.

Tandreglering

Tänder påverkas av krafter och motkrafter som verkar på dem. Kraften från till exempel en tandställning kan få tänder att vandra.
Tandreglering fungerar tack vare att våra tänder inte sitter helt fastväxta i käkbenet, utan hänger i små trådar som kallas ligament.

Omfattande tandbehandlingar är ofta en kombination av flera olika specialiteter där ortodonti (tandreglering) är en viktig del. Inför stora behandlingar är det därför vanligt att tandläkaren rådfrågar en ortodontist. Ortodontisten har stor erfarenhet av ansiktets och tändernas anatomi, tillväxt och samspel.

Tandreglering på barn, tonåringar och vuxna
På barn och tonåringar är det relativt enkelt att flytta tänder. Förflyttningen underlättas av att kroppen växer. Vävnaderna förändras och anpassar sig lättare. Det är till och med möjligt att påverka ansiktets växt med hjälp av tandreglering.

På vuxna kan man oftast inte göra riktigt lika stora förändringar. Risken för viss tillbakagång när behandlingen är klar är större. Med rätt planering och behandling kan man dock uppnå fina och permanenta resultat.